Recepty

Kuchařka rybích receptů

Rybárske recepty

CESTOVINOVÝ ŠALÁT S PAPRIKOU A TUNIAKOM

Suroviny (rozpočet pre 4 osoby): 125 g špagiet, 1 lyžica soli, 1 lyžička oleja, 225 g tuniaka v oleji, 2 zelené papriky, 250 g paradajok, 100 g majonézy, 2 lyžice paradajkového kečupu, 1 lyžica sladkej papriky, 50 g bieleho jogurtu, 1 lyžičky cukru, korenie, 2 lyžice nadrobno pokrájanej pažítky Postup: Špagety vložíme do 1 litra vriacej vody, pridáme soľ a olej. Dáme na desať minút variť, prepláchneme studenou vodou, odkvapkané pokrájame. Zmiešame majonézu s kečupom, paprikou, jogurtom a cukrom, posolíme a okoreníme. Mäso z tuniaka rozdrobíme a premiešame s vlastnou šťavou a olejom. Papriky rozkrojíme na štvrtky, odstránime semená, umyjeme a pokrájame na rezančeky. Z paradajok odstránime stred a dužinu, pokrájame na osminky. Zeleninu a cestoviny zmiešame s tuniakom. Šalát prelejeme paradajkovou majonézou.

FILETY Z MORSKEJ ŠŤUKY

Suroviny: 600 g rybieho filé,80 g masla, cesnak, ,1 kávová lyžička rasce, soľ, olej, korenie na ryby, hladká múka na obaľovanie, biele víno, citrón Postup: Filety nasolíme, necháme odstať. Pripravíme si lisovaný cesnak s olejom, zamiešame a potrieme kúsky ryby.Rybu posypeme korením na ryby. Plech vymastíme maslom ,kúsky ryby poukladáme,posypeme ešte drvenou rascou a poukladáme na plech. Začneme piecť,po 1 minúte dáme na ryby kúsky masla a pečieme. Po 10 minútach pečenia rybu môžeme podliať trochou bieleho vína. Podávame s varenými zemiakmi s petržlenou vňaťkou alebo hranolkami. Pred servírovaním pokvapkáme citrónovou šťavou.

HLAVÁTKA NA RASCI

Suroviny: 600g hlavátky,soľ, mletá rasca,hladká múka,olej,vývar z hlavy a kostí.
Postup: Očistenú, vypitvanú a umytú rybu osušíme, vykostíme, pokrájame na porcie, osolíme, posypeme mletou rascou a necháme pol hodiny stať. Potom rezne obalíme múkou a opečieme na rozpálenom oleji z obidvoch strán. Opečené podlejeme trochou rybieho vývaru a necháme zovrieť. Hotové rezne upravíme na misu a podlejeme vyvarenou šťavou. Podávame s ryžou.

KAPOR NA ČIERNO

Suroviny: jeden väčší kapor, koreňová zelenina, cibuľa, 40 g masla, bobkový list, nové korenie, celé korenie, 1/4 l vody s octom, 1/2 l čierneho piva, 5 sušených sliviek, 7 orechových jadier, 2 lyžice medu, 2 lyžice ríbezľového kompótu, 2 lyžice strúhaného perníka, 2 lyžice strúhaného chleba, 50 g hrozienok a mandlí, soľ
Postup: Očistenú zeleninu a cibuľu nakrájame na rezance a s korením smažíme na masle do zlata. Potom prilejeme krv vypláchnutú z kapra octovou vodou, pridáme pivo, slivky a orechy. Pol hodiny všetko povaríme. Do omáčky potom vložíme očistenú, na kúsky nakrájanú rybu. Pod pokrievkou varíme cca 10 minút. Uvarené mäso vyberieme na misu, omáčku precedíme a znovu uvedieme do varu. Pridáme perník, med, ríbezle a chlieb, osolíme. Varíme tak, aby omáčka bola hladká, ale príliš nezhustla. Nakoniec vmiešame hrozienka a na rezance nakrájané sparené mandle. Horúcu omáčku prelievame cez rybu a podávame s knedľou.

KAPOR NA MODRO

Suroviny: 1kg kapra, 1liter vody, 5 lyžíc octu, rovná lyžica soli, väčšia cibuľa, 100g koreňovej zeleniny, korenie, nové korenie, tymian Postup: Rybu varíme vcelku, alebo rozdelenú na porcie. Očistenú rybu vložíme do pekáča buď celú chrbtom hore alebo rozdelenú na porcie, kožou hore. Polievame ju vriacim octom, kým koža nezmodrá. Prikryjeme ju a necháme chvíľu stáť. V hrnci povaríme osolenú vodu a zeleninu asi 10 minút, nalejeme ju na rybu a miernym varom uvaríme. Vybratú rybu pokropíme rozpáleným maslom a servírujeme s varenými zemiakmi.

KAPOR NA ZÁHRADNÍCKY SPÔSOB

Suroviny: 4 porcie kapra, 3 lyžičky vegety, 3 lyžice oleja, 2 lyžice hladkej múky, 1 väčšia cibuľa, 1 koreň petržlenu, 1 mrkva, polovica zeleru, 4 lyžičky masla, voda, 1 lyžička cukru, 1 chemicky neošetrený citrón, petržlenová vňať.
Postup: Upravené porcie kapra posypeme vegetou a obalíme v hladkej múke. Na panvici zohrejeme olej, speníme na ňom nakrájanú cibuľu, nastrúhaný petržlen, mrkvu a zeler, pridáme cukor, porcie kapra, pokvapkáme roztopeným maslom, opražíme, prikryjeme a necháme dusiť do mäkka. Podľa potreby podlievame horúcou vodou. Mäkké mäso vyberieme zo šťavy, uložíme na misu alebo na taniere, polejeme šťavou precedenou cez sitko a ozdobíme kolieskami citróna a vetvičkami petržlenovej vňate. Podávame so zemiakovým pyré.

KAPOR V ALOBALE

Suroviny: 4 porcie kapra, 8 šampiňónov, 4 plátky šunky, 4 lyžice masla, 4 lyžice kečupu, 4 lyžice oleja, worcester, víno, olej, soľ, korenie
Postup: Očistené šampiňóny nakrájame na plátky a podusíme na polovici masla, šunku nakrájame na prúžky, osolené porcie kapra, položíme na alobal potretý olejom, obložíme zmesou šampiňónov a šunky. Pokvapkáme vínom, worcestrom a kečupom, Na vrch položíme kúsky masla. Porcie zabalíme do alobalu a pečieme v horúcej rúre asi 15 minút.

PSTRUH NA VÍNE A RUME

Suroviny: 4pstruhy, 2 dl bieleho vína , 1dl rumu, 20 g zeleru, 1 malý pór, 40 g cibule, bobkový list,soľ, korenie
Postup: Očistené vypitvané a umyté pstruhy dáme do nádoby osolíme, pridáme korenia, rum,víno,zeleninu, bobkový list a necháme niekoľko hodín stáť. Potom pomaly pečieme v pekáči smaslom a podlievame marinádou. Podávame s opekanými zemiakmi.

RYBÁRSKY KOLÁČ

Suroviny: 400 g rybieho filé, 200 g filé z lososa, zväzok petržlenovej vňate, 4 vajcia uvarené na tvrdo, 1liter mlieka, 100 g cibule, mleté čierne korenie, bobkový list, 150 g masla, 60 g hladkej múky, 100 g krabích tyčiniek, soľ, 600 g zemiakov.
Postup: Zo zemiakov a mlieka pripravíme zemiakovú kašu. Mlieko dáme variť, pridáme korenie, bobkový list, rozštvrtenú cibuľu, privedieme do varu a vložíme kúsky ryby. Kúsky ryby uvaríme, necháme vychladnúť a potom rybu rozdrvíme. Z masla a múky pripravíme zásmažku a precedíme do nej mlieko. Metličkou miešame a krátko povaríme. Zapekaciu misku vymastíme maslom, na dno nalejeme asi tretinu omáčky, navrstvíme rozdrvené rybie mäso, zalejeme zostatkom omáčky, poukladáme krabie tyčinky, posypeme pokrájanými vajciami. Vrch ozdobíme ružičkami z kaše, ktoré pretlačíme cez cukrárenské vrecúško.

RYBIE FILÉ NA MASLE

Suroviny: 600g rybieho filé,80g masla,1 kávová lyžička rasce,oľ, mletá červená paprika,hladká múka na obaľovanie
Postup: Filé osolíme, potom kocky obalíme v múke s červenou paprikou, rascou a opekáme na masle, / na panvici/ z oboch strán asi tak 3 až 4 minúty z jednej strany.
Podávame s varenými zemiakmi, zeleninovým šalátom alebo hranolkami s tatárskou omáčkou.

RYBIE FILÉ SO SYROM

Suroviny: 400g mrazeného rybieho filé,100 g tvrdého syra, 20 g soli, 2 vajcia, 2 polievkové lyžice hladkej múky, bravčová masť na vyprážanie
Postup: Rybie filé nakrájame na tenšie plátky,osolíme,necháme 10 minút postáť.
Potom obalíme v múke,rozšľahaných vajciach a v postrúhanom syre.Takto obalené filé vyprážame v bravčovej masti / prípadne v oleji/ Podávame s opekanými alebo varenými zemiakmi.
Dobrá rada : pred prípravou je dobré filé,ale aj porcie zo živej ryby namočiť na 1-2 hodiny do mlieka,čím sa odstráni prípadný pach a pachuť.

ŠŤUKA SO SYROM

Suroviny: 600g šťuky, soľ, mleté korenie,olej, 150 g tvrdého syra, mletá červená paprika
Postup : Očistenú, umytú rybu rozdelíme na porcie, osolíme a posypeme mletým čiernym korením. V ohňozdornej mise rozpálime olej, poukladáme ňaň rybu vložíme do vyhriatej rúry a pečeme. Pred dopečením posypeme postrúhaným syrom a znovu dáme do rúry dopiecť. Upečenú šťuku posypeme mletou červenou paprikou a obložíme surovou zeleninou. Podávame s hranolkami.

ZUBÁČ S MAJONÉZOU

Suroviny: 500 g zubáča, 40 g koreňovej zeleniny, celé čierne korenie, 1 bobkový list, 1 cibuľa, soľ, voda, ocot, 5 lyžíc majonézy, petržlenová vňať, 1 červená paprika, 0,5 dl kyslej smotany. Postup: Zubáča pokrájame na väčšie kúsky, dáme variť do vody, do ktorej sme pridali koreňovú zeleninu, bobkový list, celé korenie, soľ a ocot. Uvareného zubáča necháme vychladnúť vo vode, v ktorej sa varil. Potom ho vyberieme a polejeme majonézou rozmiešanou so smotanou. Ozdobíme kolieskami červenej papriky a lístkami petržlenovej vňate. Podávame s pečivom.

Mighty Free Joomla Templates by MightyJoomla